Uluslararası Mülteci Film Festivali başladı: Mültecilerin yaşamlarına dokunmak için çaba gösteriyoruz

İZMİR – Halkların Köprüsü Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali başladı. 8 Ekim’e kadar sürecek festivalin açılışına insan hakları savunucularının yanı sıra akademisyenler ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. Açılış etkinliğinde ilk olarak derneğin çalışmaları anlatıldı.

‘MÜLTECİLERİN ZORLU YAŞAMLARINA DOKUNMAYA ÇABA GÖSTERDİK’

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Nuray Pehlivan, derneğin kurulduğu günden bu yana mültecilerin zorlu yaşamlarına çeşitli şekillerde dokunmak ve gerçek bir dayanışma ortamının inşa edilmesi için çaba gösterdiğini söyledi. Bu çabanın halen sürdüğünü ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti:

“Halkların Köprüsü olarak yürüttüğümüz hak mücadelesinde kurulduğumuz günden beri kültürel ve sanatsal faaliyetlere de özel olarak ilgi gösterip dayanışmamıza dahil etmenin yollarını aradık. Bu amaçla yine kurulduğumuz günden beri çok sayıda etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerle birlikte özellikle sinemanın bize insanlığımızı hatırlatmada kılavuzluk edebileceğini düşünerek Uluslararası İzmir Mülteci Film Festivali’ni düzenleme kararı aldık. Sinema ve belgesel alanını dayanışmamızın bir unsuru olarak gördük ve bugüne kadar pek çok film ve belgesel gösterimi gerçekleştirdik.”

Nuray Pehlivan


KURUMLARA VE GAZETE DUVAR’A TEŞEKKÜR

Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri festivalin, Halkların Köprüsü Derneği gönüllerinin çabalarıyla ve güçlü bir dayanışma ile hazırlandığını dile getiren Pehlivan, “Başta festival emekçilerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Goethe Institute, Gazete Duvar ve içinde bulunduğumuz bu salonu bizler için tahsis eden ve her türlü desteği sunmakta tereddüt etmeyen Fransız Kültür Merkezi’ne, filmlerini bizimle paylaşan yönetmenlere ve film ekiplerine, yine eserlerini bizimle paylaşan, sergileri ile festivalimizi zenginleştiren dostlarımıza huzurunuzda teşekkürlerimizi sunuyorum. Festivalin bitimine dek birlikte olabilmek, filmleri birlikte izleyip söyleşmek dileğiyle hepinizi selamlıyorum” diye konuştu.

Ufuk Tambaş


‘HEM MÜLTECİ HEM DE LGBTİ’LERİ ANLATAN FİLMLER OLACAK’

Festival Koordinatörü Ufuk Tambaş, “Festival öncesinde çok hummalı bir çalışma yapıldı. Festivale emek veren herkese buradan teşekkür ediyorum” dedi. Tambaş, “Cumartesi gününe kadar burada yönetmenlerin de katıldığı gösterimler olacak. Bu yıl Ukrayna’dan yürek burkan hikayeler festival seçkimizde yer alıyor. Hem mülteci hem de LGBTİ bireyleri anlatan filmlerimiz olacak. Hikayeler yürek burkabilir ancak biz yaptığımız işten hoşnutuz” diye belirtti.

Damla Çamur

Fransız Kültür Merkezi Etkinlik Sorumlusu Damla Çamur da “Festivale ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Umarım festival hep devam eder ve biz de ev sahipliği yapmaya devam ederiz. Herkese iyi seyirler” dedi.

‘BÜYÜK BİR KALABALIK GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM’

Yönetmen Özlem Dilan ise Halkların Köprüsü Derneği’nin yaptığı çalışmalara dikkat çekerek, “Uzun zamandır derneğin çalışmalarını takip ediyorum. Son birkaç sene içinde müthiş işler yaptılar. Özellikle bir Antakyalı olarak depremden sonra neler yaptıklarını yakından gördüm. Onlara çok teşekkür ediyorum. Film festivali organize etmek gerçekten zor bir iş. Burada bu kadar büyük bir kalabalık görmekten mutluluk duyuyorum. Bu kalabalığın filmlerin gösterimi boyunca devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

Özlem Dilan

Konuşmaların ardından Afrika’dan yalnız seyahat eden küçük bir çocuk ve genç bir kızın hikayesini konu edinen “Tori ve Lokita” filminin gösterimi yapıldı. Ardından da Halkların Köprüsü Derneği gönüllülerinin çalışmalarından oluşan “En çok neye gücendiniz” başlıklı fotoğraf sergisi açıldı. Ziyaretçiler sergiyi gezerken Murat Mengirkaon ve Şükran Mengirkaon, söz ve müziği Mengirkaon’a ait olan “Mülteci kadın” isimli şarkıyı seslendirdi.

Beş gün boyunca sürecek festivalin programına ise buradan ulaşılabilir. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir